Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı

Program Tanıtımı




Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı, 2018 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Kavaklıdere Şehit Mustafa Alper Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır. Eğitim süresi iki yıl (dört yarıyıl)’dır. Eğitimler Türkçe ve örgün olarak verilmektedir. Olası bir afet veya acil durumda oluşan etkileri azaltmak ve bunu yönetmek için yapılan tüm çalışmalardır. Acil Durum ve Afet Yönetimi Türkiye’nin depremler gibi doğal afetler için risk taşıyan coğrafi bir bölgede olması, olası bir afet durumunda inisiyatif alacak iyi yetişmiş insan gücü açısından büyük önem teşkil etmektedir.
 

Çalışma Alanları:

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Acil Durum ve Afet Yönetimi ön lisans derecesi almaya hak kazanarak, Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri unvanını alır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı lisans bitirdikten sonra, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında Acil Durum ve Afet Yönetimi Uzman Yardımcısı (AFAD), Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bünyesinde, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığına Bağlı Şubeler, Lojistik ve Teknik Hizmetler Daire Başkanlığına Bağlı Şubeler, Eğitim ve Projeler Daire Başkanlığı Bağlı Şubeler, İl Sağlık Müdürlükleri Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüklerinde ve özel sektörde, iş olanağına sahiptirler.
 

Acil Durum ve Afet Yönetimi Programında Alınan Dersler Nelerdir?

Programda, öğrencilere temel anatomi fizyoloji, afetlerde yasal haklar için afet ve acil durum mevzuatı, yangın hakkında geniş kapsamlı bilgi almaları için yangın güvenliği, afet yönetimi dersi verilmektedir. Bunun yanı sıra afetlerde arama-kurtarma çalışmalarını kapsamlı yapabilmeleri için acil durum ve afet planlaması, afet ve acil durum psikolojisi ve iş sağlığı ve güvenliği dersi almaktadırlar. Kimyasal- Biyolojik-Radyolojik-Nükleer silahlanmalara karşılık, afetlerde kimyasal-biyolojik-radyolojik- nükleer tehlikeler dersi almaktadırlar. Öğrenciler teorik dersleri yanında 1. sınıf yaz döneminde alanda 30 (otuz) iş günü zorunlu yaz stajı yapmaktadırlar.
 
Dikey Geçiş Alanları:

Acil durum ve afet yönetimi ön lisans programından mezun olan kişiler; hemşirelik ve acil yardım ve afet yönetimi lisans bölümlerine DGS ile geçiş yapabilmektedir.
 
AFAD 2018, Türkiye Deprem Tehlikesi Haritası
 

 
YÖK Başarı Durumu
2021-2022 Eğitim Öğretim Yılık Taban Puan ve Başarı İstatistikleri
  Yerleşen Son Kişi Başarı Sırası
Kontenjan Yerleşen Sayısı 0,12 Katsayı ile 0,12 + 0,06 Katsayı ile
45 47 255,84269 256,38124