Program Tanıtım
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı, 2019 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Kavaklıdere Şehit Mustafa Alper Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır. Eğitim süresi iki yıl (dört yarıyıl)’dır. Eğitimler Türkçe ve örgün olarak verilmektedir.
Çalışma Alanları
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programından mezun olanlar: Acil Durum Müdürlüklerinde, Arama ve Kurtarma teknikeri, Sivil savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde Arama Kurtarma Teknikeri, Otellerde Yangın Güvenlik elemanı, İtfaiye ve yangın Güvenliği ile ilgili Cihaz Satışı ve Malzeme üretim firmalarında, Organize Sanayi ve Endüstriyel Kuruluşların Yangın Güvenlik elamanı, İş güvenliği ve İş Sağlığı teknikeri olarak istihdam edilmektedirler. Program mezunlarının kamu sektöründe çalışabilecekleri alanlar olarak; büyükşehir belediyeleri itfaiye dairesi başkanlıkları ve belediye itfaiye müdürlüklerinde “itfaiye eri” olarak, çeşitli kamu kurumlarında “itfaiyeci” olarak, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nde “ARFF memuru” olarak ve yine bazı kurumlarda “itfaiye teknikeri” olarak istihdam edilmektedir.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait ARFF Memuru (İtfaiyeci) pozisyonunu tercih edecek adayların aşağıdaki şartları da taşımaları gerekmektedir:
a) En az 1.65 metre boyunda olmak.
b) Boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 10 fazla veya 15 noksan kilo ağırlıkta olmak. (Tartma ve ölçme aç karnına ve çıplak ayakla olacaktır)
c) Astım, bronşit, nefes darlığı, epilepsi, renk körlüğü, kekemelik, sağırlık, ileri derecede görme bozukluğu vb. biyolojik rahatsızlığı bulunmamak.
ç) Aşırı psikolojik duyarlılık ve heyecan, davranış bozuklukları, kapalı alan korkusu, yükseklik korkusu, karanlık korkusu, kan tutması vb. psikolojik ve sinirsel rahatsızlıklardan herhangi birine yakalanmamış olmak.
d) "c" ve "ç" maddelerinde belirtilen bedensel ve psikolojik yapı ile yurdun her yerinde AARFF (Hava Alanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele) Memuru olarak görev yapabileceğine dair tam teşekküllü devlet veya üniversite hastanelerinden "Sağlık Kurulu" raporu almış olmak.
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programında Alınan Dersler Nelerdir?
Programda, öğrencilere temel alan dersleri verilmektedir. Yangın hakkında geniş kapsamlı bilgi verilmektedir. Öğrenciler teorik derslerinin yanında, 30(otuz) iş günü zorunlu yaz stajı yapmaktadır.
Dikey Geçiş Yapabilecek Alanlar
Öğrenciler, bu programı başarı ile tamamlayarak mezun olmaları halinde isterlerse ÖSYM tarafından yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek Fakültelerin veya Yüksekokulların (lisans) Sosyal Hizmet, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Programlarına lisans öğrenimleri için devam edebilmektedir.
YÖK Başarı Durumu
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılık Taban Puan ve Başarı İstatistikleri |
|
Yerleşen Son Kişi Başarı Sırası |
Kontenjan |
Yerleşen Sayısı |
0,12 Katsayı ile |
0,12 + 0,06 Katsayı ile |
30 |
31 |
301,52163 |
301,97916 |